0

Carregant ...
ciÈncia ciutadana

Dades, la base per
transformar una ciutat

17 d'abril 2023

Participa en el segon taller d'urbanisme que organitza la Generalitat de Catalunya al Palau Robert el proper 20 d'abril

INSCRIU-T'HI I PARTICIPA-HI INSCRIU-T'HI I PARTICIPA-HI

Un total de 20 estudiants podran assistir a aquesta jornada en què es projectaran diferents models de ciutat a partir de dades obertes a la ciutadania

El 2006, el matemàtic britànic Clive Humby deia que “les dades són el nou petroli” . Una quantitat ingent de xifres que s'emmagatzemen en un sistema virtual i que han esdevingut l'actiu més important de l'economia mundial. Es tracta així d'un nou paradigma provocat per la transformació digital que estem vivint en totes les esferes de la societat. L'anàlisi d'aquest gran volum de dades ens proporciona informació i ens permet predir possibles solucions i alternatives en matèries com ara l'habitabilitat i el disseny de les ciutats.

En aquesta línia, el proper 20 d'abril, a les 11 h, la Generalitat de Catalunya organitzarà el taller 'Urbanisme i dades, més a prop que mai: quines dades produeix la ciutat?' . Una jornada adreçada a estudiants universitaris que estan interessats en urbanisme i 'big data'. A més, després del taller, els participants podran visitar l'exposició Somia la Ciutat, que acull el Palau Robert des del mes de març, de la mà del comissari, l'arquitecte Roger Subirà.

El proper 20 d'abril la Generalitat de Catalunya organitza un taller adreçat a estudiants interessats en urbanisme i ‘big data’.

El 'big data' és la ciència a través de la qual podem analitzar i sintetitzar una gran quantitat de dades de manera ràpida i eficaç. Gràcies a aquesta tecnologia, avui dia, podem generar diagnòstics fiables que ens ajudaran a trobar solucions per millorar l'habitabilitat de les metròpolis del futur, tenint en compte factors com el creixement de la població urbana i l'avenç estrepitós del canvi climàtic.

Escull el taller
que més t'interessi
i participa-hi.


Tots els tallers es realitzaran al Palau Robert,
a les 11.00 h del matí.

Repensar les ciutats amb els arquitectes del demà

Mitjançant l'ús de dades obertes a la ciutadania, els participants del taller desenvoluparan estratègies i idearan accions concretes per resoldre els reptes principals que presenten les ciutats actuals. El taller, que estarà dirigit per la consultora especialitzada en la millora dels espais públics mitjançant la transformació digital i la innovació Ideas for Change, tindrà una durada de dues hores i es desenvoluparà en tres fases.

En una primera fase, s'utilitzaran diferents casos d'èxit per explicar als assistents en què consisteix un projecte de ciència ciutadana i com es crea un procés participatiu sobre temàtiques d'afectació urbana com la contaminació de l'aire, l'excés de soroll i la falta de zones verdes, entre d'altres. A partir d'aquí, els assistents hauran d'identificar les principals problemàtiques presents en cadascun dels 10 districtes de Barcelona per generar un debat grupal i pensar com les dades poden ajudar a entendre i solucionar els reptes esmentats.

Els estudiants interpretaran les dades proporcionades pels sensors urbans 'Smart Citizen Kit', instal·lats en diferents zones de Barcelona.

Posteriorment, la segona fase del taller consistirà en un treball en equip en què s'interpretaran dades proporcionades pels sensors urbans 'Smart Citizen Kit', instal·lats en diferents zones de Barcelona. Mitjançant aquesta informació, els participants han d'identificar patrons i solucions. I, finalment, en la darrera fase del taller, els estudiants projectaran la ciutat del futur a través de l'activitat 'Future Times', un 'roleplay' en què es convertiran en periodistes i redactaran una notícia de portada d'un diari de l'any 2033: Com serà Barcelona d’aquí a 10 anys?

La exposición gira en torno a tres valores innegables: la Revolución Verde, la Revolución Digital y la Revolución de la Identidad.

Ciutats Somiades

Aquest és el segon taller que se celebra en el marc del projecte Ciutats Somiades, impulsat per la Generalitat de Catalunya, que busca generar un espai de reflexió, debat i creació en què els ciutadans poden ser protagonistes dels canvis urbanístics que viurà Barcelona en les properes dècades. En total, es duran a terme sis tallers en què es projectaran models urbanístics des de diferents perspectives i les propostes resultants dels quals es compartiran públicament en aquesta plataforma creada per EL PERIÓDICO conjuntament amb la Generalitat de Catalunya.

Després de la finalització de cada taller, els participants podran fer una visita a l'exposició Somnia la Ciutat, guiada pel comissari, l'arquitecte Roger Subirà

A més, aquests tallers se celebren en el marc de l'exposició Somia la Ciutat, comissariada per l'arquitecte Roger Subirà i que es pot visitar fins al proper 11 de juny al Palau Robert de Barcelona. Aquesta mostra recull algunes de les iniciatives urbanístiques i arquitectòniques impulsades per més de 30 equips, tant locals com internacionals, que, fins ara, no tenien un espai on poder compartir-se i visibilitzar-se entre sectors no especialitzats. Així mateix, l'exposició barreja un conjunt d'imatges que ajuden a imaginar-se un futur urbà més optimista i més sostenible i ho fa a través de tres valors innegables: la Revolució Verda, la Revolució Digital i la Revolució de la Identitat.