¿Has sentit a parlar dels hotels per a cavallets de mar?
T'expliquem què són

Cavallet de mar.

Microesculls:
la nova i poderosa arma contra el canvi climàtic

Coneix l'innovador projecte de Mallorca que suposa un pas endavant en la conservació i regeneració de l'oceà

Són les 9 del matí a Port Adriano, Mallorca. El sol comença a reflectir-se a les aigües cristal·lines, mentre els primers vaixells salpen a la recerca de noves aventures. Aquest port, conegut no només per la seva bellesa, sinó també per la seva impecable gestió sostenible, és la llar d’un projecte innovador que pretén canviar el rumb dels oceans.

En un món en què la crisi climàtica amenaça els nostres ecosistemes, sent la conca del Mediterrani un dels punts més crítics, es fa vital prendre mesures concretes; i una que cobra especial rellevància és la conservació i regeneració dels fons marins i la seva biodiversitat. Perquè, mira aquesta dada: un estudi realitzat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) va revelar que els oceans han absorbit 34 gigatones de diòxid de carboni generat per l'home entre 1994 i 2007, cosa que representa el 31% del CO2 emès durant aquest període. En altres paraules, l’oceà té la capacitat d’actuar com a “embornal de carboni” per contrarestar el canvi climàtic; d’aquí, la gran importància de preservar els nostres ecosistemes marins.

Regenerar els ecosistemes marins és potenciar la capacitat de l'oceà per capturar CO2.

Oasis Azules

En aquest escenari de degradació -gairebé irreversible-, la regeneració de la fauna i flora dels oceans s'ha convertit en una solució innovadora i imprescindible davant dels desafiaments ambientals que enfrontem. “La solució és a la natura i que torni als llocs on ha estat degradada”, explica la scientific project manager d'Ocean Ecostructures, Sol Anglada. Però, ¿com es pot dur a terme aquesta tasca? I és aquí on sorgeix un projecte revolucionari amb una meta clara; revitalitzar els hàbitats marins i la seva biodiversitat, i conscienciar la comunitat sobre la importància de preservar el patrimoni natural per a les futures generacions.

Per això presentem Buena Huella, un projecte liderat per Naturgy en el qual Prensa Ibérica participa des de fa uns quants anys. En aquesta ocasió, ambdues companyies ens hem unit en una iniciativa pionera de regeneració marina en col·laboració amb Ocean Ecostructures, una start-up que lluita contra la pèrdua de biodiversitat marina amb solucions multitecnològiques que restauren i protegeixen l'oceà, i converteixen infraestructures marítimes en espais Nature Positive. Aquesta unió ha donat lloc a Oasis Azules.

El compromís per la conservació de la diversitat biològica també involucra empreses com Naturgy, que no només assumeixen una gran responsabilitat amb aquest tipus d'accions, sinó que a més assoleixen el màxim nivell d'implicació possible en el Pacte per la Biodiversitat i el Capital natural, al qual estan subscrits. En el cas de Naturgy i el seu compromís, segons comenta la seva responsable de Medi Ambient, Nieves Cifuentes: “Ens comprometem a donar suport als objectius internacionals de biodiversitat, avaluar els nostres impactes i actuar per reduir-los, així com divulgar tant els impactes com les accions que estem prenent i els seus resultats.”

Ara bé, ¿en què consisteix Oasis Azules? La iniciativa de base tecnològica i científica sorgeix com a resposta a l'augment de la temperatura, a la contaminació provocada per l'acció humana i a la pujada del nivell del mar. Gràcies a aquesta solució, que combina tecnologia regenerativa, robòtica i digitalització, es fa possible simular esculls naturals per afavorir el creixement de la biodiversitat i evitar, així, que els nostres recursos de vida marina arribin al perillós punt d'inflexió cap al qual es dirigeixen. Això, al seu torn, potencia en gran mesura la capacitat de capturar CO2, cosa que representa una valuosa contribució en la lluita contra el canvi climàtic.

Microesculls
Microesculls.

“Convertim espais grisos en Oasis Azules”

Mireia de Mas, COO i cofundadora d’Ocean Ecostructures.

Aquestes petites llars de vida marina anomenades microesculls ja estan funcionant a Port Adriano, i contribueixen que l'activitat humana sigui respectuosa amb el mar. I per increïble que sembli, des de les primeres setmanes es noten els resultats. En paraules de la biòloga Sol Anglada: “Des del minut u, es comencen a colonitzar les estructures. Al principi amb espècies més senzilles i de ràpid creixement com algues, hidrozous, briozous, algues senzilles, verdes i vermelles, que creen el primer petit ecosistema. Després, aquests microesculls es converteixen en refugi per a juvenils de peixos típics del Mediterrani com les castanyoles i les daurades. I al cap del temps, als 6 mesos, ens podem trobar espècies més complexes com escórpores, meros, pops i cavallets de mar. És molt interessant quan ja han passat alguns mesos.” Una acció, que és beneficiosa no només per al futur del nostre planeta, sinó també per a la localitat de Calvià, a Palma de Mallorca, on hi ha Port Adriano. Pablo Valera, director d'esdeveniments de Port Adriano, afirma: “El projecte dels microesculls és molt beneficiós per a Port Adriano, ja que contribueix a la regeneració del fons marí. Les parets que hi ha sota l'aigua, que aparentment no tenen cap utilitat, es transformen en espais útils per a la creació de vida.”

Sol Anglada, scientific project manager Ocean Ecostructures.
Mireia de Mas, COO i confundadora d'Ocean Ecostructures.

Desafia el teu coneixement i ajuda a conscienciar

Aliats per la biodiversitat

El compromís assumit per Naturgy en el Pacte per la Biodiversitat i el Capital natural, juntament amb iniciatives com la de Port Adriano, demostren que és possible revertir el dany ambiental i restaurar la biodiversitat amb accions concretes i compromeses. Aquestes accions ens recorden que, encara que el desafiament és gran, estem fent passos cap a un futur més sostenible, assegurant un llegat de vida i esperança a les generacions futures.

Ecosistema de la mar Mediterrània
Ecosistema de la mar Mediterrània.

Les empreses que s'adhereixen al Pacte adopten principis inspiradors per convertir-se en organitzacions rellevants per a la biodiversitat i el capital natural. Això implica, a més, comprometre's a desenvolupar les seves activitats de manera compatible amb la conservació de la biodiversitat. De fet, en el cas de Naturgy, posen tots els seus esforços en aquesta direcció, com destaca Nieves Cifuentes: “Hem posat la sostenibilitat al centre, i la nostra estratègia de negoci i de companyia té dues palanques que són clau: d'una banda, apostar per allò que té a veure amb l'electricitat, perquè la nostra generació sigui cada cop més renovable; i, per altra banda, pel que fa al gas, hem d'apostar pels renovables, com el biometà a curt termini i l'hidrogen a mitjà i llarg termini. De manera que siguem capaços de descarbonitzar l'energia que estem subministrant.”

El Pacte per la Biodiversitat i el Capital natural busca aconseguir que per al 2030 no es produeixi cap deteriorament ni tendència negativa en l'estat de conservació de les espècies i hàbitats protegits, i aconseguir la restauració i resiliència dels ecosistemes a nivell mundial el 2050.

Ecosistema submarí en àrea Mediterrània.

En aquest context, per a Prensa Ibérica, participar en un projecte com #BuenaHuella significa combregar amb aquests principis de sostenibilitat. Perquè quan les accions parlen més que les paraules, és quan realment integrem pràctiques conscients i responsables, i assegurem que cada pas que fem construeixi un futur més sostenible.

Els continguts creats en el projecte Oasis Blaus han suposat l'emissió de 750,05 Kg CO2 eq, dels quals el 97,4% prové de la producció de continguts de vídeo i el 2,6% del treball de redacció i el disseny web. Per a posar-ho en perspectiva, aquesta quantitat de CO2 equival a:

  • El diòxid de carboni emès en 11 viatges d'una persona amb avió en la ruta Madrid-Barcelona.

  • El consum energètic anual de gairebé un terç d'una llar mitjana.

Per a neutralitzar aquestes emissions, es necessitarien 38 arbres absorbint CO2 durant un any complet.

MESURAMENT DE LES EMISSIONS DE CO2

Amb el projecte #BuenaHuella, Prensa Ibérica també s'adhereix a les bones pràctiques de sostenibilitat minimitzant la petjada de carboni en l'elaboració d'aquests continguts, així com en altres que també es produeixen des de la redacció. Aquest compromís ve determinat pel mesurament que es fa de manera conscient en tot el procés de producció i distribució de les peces que aglutinen aquest site.
Un exemple d’això és que a l'oficina hi ha finestrals que afavoreixen l'ús de llum natural, dues persones de l'equip de producció van caminant a l'oficina i la resta utilitza el transport públic per minimitzar l'impacte mediambiental. Així mateix, tant el site com les imatges utilitzades en el contingut, estan optimitzats amb l'objectiu de reduir la petjada de carboni.

¿QUÈ ÉS LA ‘BUENA HUELLA’?

El projecte #BuenaHuella és una acció liderada per Naturgy que reuneix els principals grups de comunicació del país sota un mateix projecte de comunicació sostenible. Es treballa en el mesurament, la reducció i la neutralizació de les emissions de CO2 de tots els continguts, mitjançant l’aplicació de mesures per minimitzar el seu impacte mediambiental, des de la ideació fins a la difusió.
Aquest projecte forma part de l'estratègia del grup Naturgy per continuar desenvolupant accions que ajudin a mitigar els efectes del canvi climàtic i afavorir la transició energètica cap a una economia neutra en carboni.