Premis Empresa de l'Any Banc Sabadell

Premis
Empresa de l'Any
Banc Sabadell

Premi Empresa Familiar: Bodegas Fariña

Text: Redacció

El celler que va aconseguir que tothom parlés de la DO Toro

Manuel Fariña i el seu fill Manu Fariña, director tècnic i adjunt a la direcció general de Bodegas Fariña.

Manuel Fariña ha sabut modernitzar el petit negoci que van iniciar els pares i ara el seu fill Manu continua afegint prestigi a la marca.

Amb una trajectòria que supera les vuit dècades, Bodegas Fariña s'erigeix com un emblema indiscutible a la narrativa vinícola de la moderna Denominació d'Origen Toro. Sota la direcció de Manu Fariña, pertanyent a la tercera generació de la família, el celler continua honrant i actualitzant el llegat vitivinícola heretat, diversificant la seva producció amb noves gammes al llarg del riu Duero, des de la Terra del Vi –on va començar a elaborar vi el seu avi–, a Toro, població en què el seu pare, Manuel Fariña, va transformar radicalment els mètodes d'elaboració, la personalitat i el caràcter dels seus vins, sense oblidar els Arribes del Duero.

Cal remuntar-se fins al 1942 per situar-se en el context econòmic de postguerra –i plena Guerra Mundial– quan un matrimoni de Zamora, Salvador Fariña i Tomasa López, van abandonar Porto de Sanabria per establir-se a Casaseca de las Chanas a la recerca d'un futur millor. Allà, a trenta quilòmetres de Toro, en plena Terra del Vi, comencen una nova vida amb un projecte arriscat: elaborar vi en un rudimentari celler excavat en pedra calcària. Així neix Bodegas Porto, en honor al seu poble.

El seu fill Manuel va estar vinculat des de la seva infància al negoci familiar i després de completar els seus estudis d'Enologia a la localitat valenciana de Requena amb gran èxit, ja que va ser el número u de la seva promoció, el 1968, amb els seus coneixements, es va proposar modernitzar i ampliar el celler familiar. Amb l'arrencada de la dècada dels setanta comença a elaborar els primers Colegiata, quan Toro encara no tenia Denominació d'Origen. Amb menys cos i menor graduació alcohòlica, però una bona criança en fusta, la seva etiqueta estava inspirada en el monument que porta el seu nom, monument insigne de Toro.

Museu de Bodegas Fariña.
Museu de Bodegas Fariña..

Amb aquestes ampolles al maleter del seu cotxe, el jove Manuel -juntament amb el seu amic José Antonio Mijares- va recórrer Europa donant a conèixer el producte i recollint gran acceptació internacional.

El negoci familiar passa a anomenar-se Bodegas Fariña el 1986 i Manuel es converteix en un dels grans impulsors de la DO Toro, sent el primer president del seu Consell Regulador. Aquest mateix any es construeix un nou celler i la zona troba el seu lloc al mapa vitivinícola mundial.

Comença a finals dels vuitanta a acumular nombrosos premis, amb el Gran Colegiata i altres vins del celler que destaquen en un tast a cegues a Suïssa, cosa que posa el focus en el potencial dels vins de Toro. Aquesta seria la llavor que despertaria l'interès per aquesta DO entre enòlegs i cellerers. «L'anyada del 1982 va marcar història i aquests primers premis i reconeixements internacionals obtinguts amb el nostre Gran Colegiata van suposar un abans i un després no només per al celler, sinó també per a la regió», asseguren des de l'empresa.

Avui, Bodegas Fariña es posiciona a l'avantguarda de la innovació a Toro, produint vins que es caracteritzen per la frescor, la fruita i l'elegància

Des de llavors, continuen creixent i millorant, portant el nom de Toro pel món i amb el Gran Colegiata per bandera, vi que ha sabut evolucionar amb el temps per adaptar-se als nous gustos dels consumidors. Es tracta d'un vi clau en l'evolució dels vins de Toro, destacant-se per la seva influència en la modernització de les pràctiques vitivinícoles de la regió i pel paper en la transformació de la imatge dels vins de Toro, especialment després d'obtenir importants reconeixements internacionals en la dècada dels vuitanta. Avui continua sent un referent icònic i un dels millors ambaixadors de la seva terra. Elaborat amb la varietat autòctona, la negra de Toro, procedent de vinyes velles i una criança de 18 mesos en botes de roure americà, és un negre estructurat i amable, que continua rebent premis internacionals, cosa que és un dels valors més destacats dels vins de Toro.

Manu Fariña.
Manu Fariña.

Avui, Bodegas Fariña es posiciona a l'avantguarda de la innovació a Toro, produint vins que es caracteritzen per la seva frescor, fruita i elegància, consolidant la seva presència a més de quaranta països arreu del món. Aquests vins, arrelats en la tradició i en la meticulosa cura de les vinyes, són el fruit de 300 hectàrees de vinya pròpia, en què s'inclouen parcel·les centenàries, i d'una col·laboració contínua amb viticultors locals, que aporten raïms de vinyes majoritàriament prefil·loxèriques . Aquesta vinya vella representa el veritable tresor de la regió de Toro i és la base sobre la qual Fariña elabora alguns dels seus vins més emblemàtics.

Fariña és avui també un celler obert a compartir experiències inoblidables al voltant del vi, amb una variada oferta enoturística reconeguda recentment amb el Premi Traveller's Choice de Tridavisor. El visitant pot recórrer els originals racons del Museu Fariña, admirar la seva col·lecció de pintura abstracta, conèixer a fons el procés d'elaboració dels seus vins i també la història de la família i del vi de Toro.