Premis Empresa de l'Any Banc Sabadell

Premis
Empresa de l'Any
Banc Sabadell

Marco Sasanvini:
Liderant la transformació empresarial al segle XXI

En una conversa reveladora amb Marco Sasanvini, CEO de Vueling, ens comparteix la seva perspectiva sobre la transformació empresarial al segle XXI i com ha guiat la seva organització a través de canvis significatius. Des de la importància del propòsit i els valors empresarials fins al rol crucial del capital humà i el treball en equip, el líder ens ofereix una mirada profunda als reptes i les oportunitats en un entorn empresarial en constant evolució. A més, reflexiona sobre l'impacte de la pandèmia de la Covid-19 en la indústria del transport aeri i la importància de la resiliència per afrontar crisis i construir un futur més sòlid i prometedor.

Marco Sasanvini

¿Quina és la seva visió sobre la transformació empresarial al segle XXI i com ha liderat la seva organització a través d'aquests canvis?

La societat i les persones esperen cada cop més de les empreses. Les empreses no tenen ja únicament com a missió produir un bé o prestar un servei, sinó que han de respondre a les expectatives socials, promoure el benestar i contribuir activament al desenvolupament dels països a tots els nivells: econòmic, social i mediambiental.

Per aconseguir-ho, és fonamental articular de manera molt clara el propòsit de l'empresa i també els seus valors, per aplicar-los després amb coherència i rigor. Aquesta és la base de l'orgull de pertinença i de la motivació de les persones que treballen a la companyia. I això és el que fa possible que els qui formen part de la companyia estiguin compromesos amb la generació de valor per als clients i per a la societat, cosa que, alhora, genera resultats econòmics i garanteix el futur de l'empresa.

¿Quins considera que han estat els reptes més grans que ha afrontat com a líder empresarial i com els ha superat?

Sens dubte, la pandèmia de la Covid. Va ser una cosa que ens va canviar a tots, en l'àmbit personal i també en l'àmbit empresarial. Jo vaig viure aquesta etapa al capdavant de Vueling, i vaig compartir amb els meus companys d'Iberia i de la resta del Grup IAG el desafiament que va suposar per al sector del transport aeri. De la nit al dia vam passar de fer centenars de vols diaris a tenir tots els avions a terra i posar-los a volar només per ajudar en el que vam poder en aquests dolorosos moments.

Les persones, com va passar en altres àmbits, van ser fonamentals per superar aquesta etapa. Van ser exemple de sacrifici i de resiliència. Això ens va permetre no només sobreviure a aquesta situació extraordinària, sinó també sortir-ne reforçats i transformats per poder afrontar el futur amb molta més solvència.

¿Quin és el seu enfocament per identificar i aprofitar les oportunitats en un entorn empresarial cada cop més canviant i incert?

És imprescindible estar molt atent al que passa dins de la companyia: escoltar, planificar, mesurar, reorientar quan cal. I és importantíssim estar atent també al que passa fora, començant pel que volen els teus clients, preguntar-los i avançar-se a les seves necessitats.

A més, com demostra la nostra experiència, és important tenir el propòsit i els valors com a guia. Cal no oblidar mai qui ets i en què consisteix el teu negoci, tot i que l'entorn sigui tan líquid. Això és el que fa que la companyia funcioni.

Jo presidia Vueling quan, en plena pandèmia, vam decidir reformular els nostres valors, la nostra missió i la nostra visió, i aquesta va ser la guia que ens va permetre definir clarament les prioritats i sortir reforçats de la crisi de la Covid.

De la mateixa manera a Iberia, el propòsit i els valors no són un conjunt de lemes buits, sinó que formen part de l'ADN dels milers de persones que treballem a la companyia. Tots els tenim clars i interioritzats i això fa que tots puguem contribuir al desenvolupament d'Iberia, a caminar en la bona direcció, adaptant-se a les noves circumstàncies, però sense perdre el sentit del negoci.

¿Com valora la importància del capital humà i el treball en equip en l'èxit d'un projecte empresarial?

És la clau, sens dubte, perquè el propòsit sigui una realitat i perquè el negoci funcioni. Les persones ho són tot. És l'equip que aconsegueix l'èxit de les organitzacions. La suma de cadascuna de les persones treballant en una direcció comuna és allò que fa que els problemes es puguin superar.

Per a mi, els equips són el més important. És la meva manera de treballar i afrontar les dificultats. No vull grans estrelles que treballen soles. Vull equips coordinats en què s'aprofita el talent de tothom. Jo només soc l'entrenador que intenta organitzar-los de manera que ells puguin donar el millor de si mateixos.

Des de la seva perspectiva, ¿com definiria un lideratge efectiu en el context actual?

El lideratge és el que permet cohesionar un equip perquè pugui desenvolupar el seu màxim potencial. Es nota que m'agrada el bàsquet perquè acostumo a utilitzar aquest esport com a exemple. Crec que és una imatge que s’ajusta molt bé a la manera com veig jo el lideratge.

El paper del líder seria el de l'entrenador que és a la banqueta i que ajuda a fer que l'equip jugui de manera unida. És qui identifica quin és el potencial dels jugadors i indica com i on pot contribuir cadascú a fer que l'engranatge funcioni millor. Sempre, amb la guia d’uns valors adequats i uns objectius que responguin a la missió compartida.

L'estil de lideratge que m'agrada és clar: fomentar la cohesió dels equips, donar exemple, escoltar, col·laborar. Cadascun dels directius hem de ser capaços de fer partícips els nostres equips en l'evolució de la companyia. Tothom ha de saber per què i perquè fem les coses cada dia perquè tothom pugui remar en la mateixa direcció.

¿Quin paper tenen les relacions amb altres empreses i la construcció d'una xarxa de contactes en el desenvolupament i el creixement de la seva empresa?

Som una empresa que connecta persones a tot el món, cosa que ens porta a tenir una extensa relació amb altres companyies. Això ens permet generar noves oportunitats de col·laboració i creixement amb els nostres ‘stakeholders’ amb qui cultivem la confiança i la transparència.

Hi ha una dada significativa. La nostra activitat i la relació que tenim amb altres companyies genera 160.000 llocs de treball a Espanya i aporta 9.300 milions d'euros al PIB. Això només s'aconsegueix si la col·laboració és bona. I ho és.

¿Com ha gestionat la col·laboració i la sinergia amb altres empreses per impulsar el creixement i la innovació en el seu sector?

En un sector com el nostre hi ha molts actors necessaris que aporten el que cal perquè un avió pugui volar i transportar persones i mercaderies. Això implica forçosament tenir sinergies en àmbits molt diversos: organitzacions sindicals, fabricants d'avions i motors, altres aerolínies que formen part del nostre grup o amb qui compartim aliances, productors de combustibles per buscar carburants més sostenibles, els aeroports, les agències de viatge, start-ups que innoven, inversors… És un ecosistema molt complex on la col·laboració és imprescindible i la practiquem cada dia.

¿Quina considera que és la clau de l'èxit per a un empresari en el panorama actual?

Abans parlàvem de la necessitat que les empreses siguin capaces d'adaptar-se a entorns en canvi constant. Doncs amb els empresaris passa el mateix. La tecnologia avança a passos de gegant i, de vegades, inesperats, els mercats són variables, les demandes dels consumidors, la geopolítica… Tot es mou molt ràpid.

El que és important és saber què vols aconseguir i tenir la flexibilitat necessària per adaptar-te ràpidament als canvis que ens demana la societat. Només així es pot, en primer lloc, sobreviure i, en segon terme, tenir èxit.

¿Com ha influït estar ben acompanyat per un equip sòlid i competent en la seva trajectòria com a líder empresarial?

Parlàvem abans del lideratge i la importància de l'equip. Estic convençut que sense el segon no es pot tenir el primer. El meu desenvolupament al capdavant de diferents organitzacions ha estat i està lligat al talent i la dedicació dels que formen part dels meus equips.

Per mi és important que cadascú pugui aportar la seva perspectiva en la presa de decisions. Aquesta diversitat d'opinions i experiències són les que permeten abordar els desafiaments i trobar solucions innovadores, cosa que aconsegueix que seguim sent eficients i competitius.

Després hi ha una altra qüestió crucial: envoltar-se de bones persones, que mirin pel bé col·lectiu, que siguin capaces de posar-se a les sabates de l'altre i que tinguin cura dels seus propis equips. Com deia abans, cal liderar l'exemple. En el comportament professional i també en l'actitud personal.