Crisi diplomàtica

Israel declara Lula «persona no grata»

El presidente de Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva.

El presidente de Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva. / MARKUS SCHREIBER / AP

ABEL GILBERT

Por qué confiar en El PeriódicoPor qué confiar en El Periódico Por qué confiar en El Periódico

La crisi diplomàtica entre Israel i el Brasil va tenir ahir un altre capítol que presagia més tensions bilaterals. El Ministeri d’Afers Estrangers del Govern de Benjamin Netanyahu va declarar «persona non grata» el president Luiz Inácio Lula da Silva per comparar les accions israelianes a la Franja de Gaza amb la solució final contra els jueus portada a terme pel nazisme. «No oblidarem ni perdonarem», va dir el ministre d’Afers Exteriors, Israel Katz.

D’acord amb el diari carioca O Globo, el Palau d’Itamaraty, com es coneix el Ministeri d’Exteriors brasiler, s’ha cridat «estratègicament al silenci», per «evitar una escalada» major. El pronunciament es farà públic després que l’ambaixador brasiler a Tel Aviv, Frederico Meyer, es presenti formalment a la cancelleria israeliana, on ha sigut convocat «en un clar senyal de descontentament».

Lula va qualificar de «terrorisme» els atacs de Hamàs que van provocar la mort de 1.160 civils, tot i que sense esmentar el grup islàmic extremista. Va demanar llavors a la comunitat internacional «reprendre immediatament les negociacions que condueixin a una solució al conflicte que garanteixi l’existència d’un Estat palestí econòmicament viable».